Kaupungistuminen jatkuu – meluselvitykset tärkeä osa kaavoitusta

Globaalit megatrendit ennakoivat kaupungistumisen jatkuvan kaikkialla maailmassa voimakkaana seuraavat parinkymmentä vuotta. Kehitys on nähtävissä myös Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan kaupunkimaisilla alueilla asuu Suomessa tällä hetkellä noin 69 prosenttia väestöstä, ja uusista asunnoista lähes 90 prosenttia rakennetaan suurimpiin kaupunkeihin tai niiden lähelle.

Uusia alueita kaavoitettaessa on maankäytön suunnittelun tueksi tehtävä melu- ja tärinäselvityksiä. Niitä tekevät Insinööritoimisto W. Zennerillä akustiikkasuunnittelun kokeneet ammattilaiset.

”Olemme akustiikan erityisosaajia. Asiakkaamme sanovat, että vahvuutemme on joustavuus ja nopeus. Ja vaikka toimimme ketterästi, suunnitelmamme tehdään aina perusteellisesti ja huolella”, sanoo Insinööritoimisto W. Zennerin toimitusjohtaja Laila Zenner.

VTT ennustaa, että neljäntoista suurimman kaupunkiseudun alueelle tarvitaan seuraavien vuosikymmenten aikana lähes 800 000 uutta asuntoa, vuosittain 25 000–30 000.

”Koska moni kaupunki on jo varsin tiiviisti rakennettu, tilaa rakentamiselle etsitään kaikkialta. Pääkaupunkiseudulla on jo tehty suunnitelmia kerrostalo- ja omakotialueiden tiivistämisestä. Lisäksi katseet ovat kääntyneet hyvien kulkuyhteyksien varrelle – raideliikenteen ja sisäänajoväylien lähituntumaan”, kertoo DI Johannes Usano Insinööritoimisto W. Zenneriltä.

Suosituksia rakennusten sijoittelusta ja julkisivujen rakenneratkaisuista

Uuden alueen kaavoittamisessa vaaditaan meluselvitys, ja sama koskee asemakaavamuutosta. Meluselvityksessä mm. mallinnetaan liikenteen aiheuttama melu alueella

Usanon mukaan selvityksen osana voi olla suunnitelma meluesteiden sijoittamisesta liikenneväylän varteen. Lisäksi melumittausten ja laskelmien perusteella annetaan suosituksia sekä uusien rakennusten sijoittelusta että ääntä eristävistä julkisivun rakenneratkaisuista, jotka koskevat esimerkiksi seinän rakennetta tai ikkunoita.

Selvityksissä voidaan antaa suosituksia myös asuntojen tilojen sijoittamisesta: tilat joissa oleskellaan eniten, sijoitetaan rakennuksen hiljaiselle puolelle.

Usano muistuttaa siitä, että lisää tilaa tuotetaan myös rakentamalla lisäkerroksia vanhoihin kerrostaloihin. ”Koska lisäkerrokset nousevat aiempaa korkeammalle, voivat niiden melutasot yllättää rakennuttajat. Ääni ei vaimene merkittävästi, vaikka etäisyyttä tiehen olisi paljon. Uusiin asuntoihin lähes aina rakennettavien parvekkeiden käyttömukavuutta voidaan huomattavasti lisätä hyvällä akustiikkasuunnittelulla.”

SUUNNITTELUPALVELUT

LVI-suunnittelu

Akustiikkasuunnittelu

Putkipostisuunnitelu

MITTAUSPALVELUT

VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT

HALUATKO LISÄTIETOJA?

Etkö löytänyt etsimääsi tai haluatko lisätietoja palveluistamme?

Scroll to Top