Triplaa rakentamassa

Savukaasuhormi keskelle Suomen suurinta kauppakeskusta Triplaa

Triplaan oltiin rakentamassa Fredde’s-ravintolaa, jonka yhtenä erikoisuutena on aidossa italialaisessa puu-uunissa paistettu pizza. Insinööritoimisto W. Zenner pyydettiin hankkeeseen avuksi aikaisempien kokemusten johdosta. Ei nimittäin ole aivan yksinkertaista toteuttaa savukaasu-hormia keskelle toimivaa ja ihmisiä täynnä olevaa kauppakeskusta.

Insinööritoimisto W. Zenner on tyypillisten suunnittelutoimeksiantojen lisäksi erikoistunut kiperien rakentamisen ongelmien ratkaisemiseen. ”Suunnittelimme ensimmäistä kertaa vastaavantyyppisen savupiipun rakentamisen jo vuonna 2006 Uuteen Ylioppilastaloon Mannerheimintiellä, kun HOK-Elanto halusi tuoda ensimmäisen puu-uunin ravintola Virgin Oiliin”, kertoo Insinööritoimisto W. Zennerin toimitusjohtaja Laila Zenner.

Tällä kertaa haaste oli suurempi, sillä savukaasun poistojärjestelmä oli suunniteltava keskelle vilkasta kauppakeskusta. Kriittisten turvajärjestelyjen lisäksi tuli huomioida savukaasujen suodatusjärjestelmä. Kyseessä ei siis ollut mikään pelkän putken vetäminen useiden kerroksen läpi katolle.

Haasteena oli sopivien suodatusjärjestelmien löytäminen, ja sellaiset löytyivät lopulta Sveitsistä, jossa puunpolton pienhiukkasten suodatus on huomattavasti yleisempää. Lisäksi haastetta tuovat suuren lämpötilavaihtelut sekä turvajärjestelmien integrointi.

Zenner oli mukana suunnittelemassa Triplan surffipuistoa

Zennerin ydinosaamista on rakentamisen erityisongelmien ratkaiseminen. Triplaa rakennettaessa pääsimme miettimään, miten sisäsurffipuiston vedenpuhdistuksessa käytettävä kloori voi mahdollisesti vaikuttaa tilassa oleviin teräsrakenteisiin.

Ilmassa oleva klooripitoisuus aiheuttaa korroosiota teräsrakenteisiin ilman asianmukaista suojausta. Miten siis suojella rakenteita niin että ongelmia ei tule?

”Meille LVI-alan erityisongelmien pohtiminen ja sopivien ratkaisujen löytäminen on arkea. Innostumme niistä, emmekä lopeta ennen kuin olemme asian selvittäneet”, sanoo Insinööritoimisto W. Zennerin toimitusjohtaja Laila Zenner.

Eri vaihtoehtojen testaamisessa Zennerin oma laboratorio on arvokas. Tiimi pohti ensin, miten testaus parhaiten tehdään. ”Päädyimme tekemään laboratoriokokeet pienemmässä mittakaavassa erillisessä altaassa, koska kirjallisuudessa ei täysin vastaavaa koetta ollut saatavilla”, Zenner kertoo.

Surf House Helsinki

Laboratoriokokeissa tiimi testasi kloorin haihtumista vedestä ilmaan erilaisissa surffi-keskuksen toimintaa vastaavissa olosuhteissa. Tiimi pyrki myös simuloimaan surffi-laitteen käyttötilanteita, kuten esimerkiksi aallokkoa. Näin tilaaja sai arvokkaat mittaustulokset jatkosuunnitteluun.

”Haluammekin kiittää tilaajaamme YIT:tä mahdollisuudesta osallistua Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseen hankkeeseen sekä mielenkiintoisista aikaisemmin selvittämättömistä haasteista ja ammattimaisesta suhtautumisesta näiden kummankin hankkeen suunnitteluun ja tutkimiseen”, kiittelee Zenner.

SUUNNITTELUPALVELUT

LVI-suunnittelu

Akustiikkasuunnittelu

Putkipostisuunnitelu

MITTAUSPALVELUT

VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT

HALUATKO LISÄTIETOJA?

Etkö löytänyt etsimääsi tai haluatko lisätietoja palveluistamme?

Scroll to Top